CRACIUN

Craciunul

1. Rusii traduc numele sarbatorii de Craciun – cu „Rojdestvo”. Ei au gasit chiar potrivit numele sarbatorii cu evenimentul  nasterii. Ei au spus: daca e vorba de nasterea  Fiul lui Dumnezeu – Isus Cristos, cel mai potrivit este sa numim sarbatoarea „Rojdestvo.”
2. Englezii au numit sarbatoarea nasterii lui Isus „Christmas”. Termen format din alte doua cuvinte:
„Christ” care se traduce prin Cristos si „mass” care se traduce cu o anume ceremonie sau mesa, sau mincare, legat de vreun anume evenimente. Asa ca in traducere ar fi ,, O sarbatoare, ceremonie, masa  in legatura cu nasterea lui Isus Cristos.”
3.Francezii au numit evenimentul nasterii „Noel”, care in traducere inseamna „seara sfinta”. Ei, francezii, au vazut in seara nasterii lui Isus pe Maria despre care se spune ca e sfinta Maria.” L-au vazut pe Iosif despre care se spune in Biblie ca e „neprihanitul Iosif.” In seara nasterii lui Isus francezii au auzit ingeri, cantiad despre nasterea Domnului Isus, incat au spus ca asa de multi sfinti si neprihaniti mai sunt in seara aceasta,  iar Isus  – sfantul lui Dumnezeu, incat si seara de azi trebuie sa fie sfinta – Noel.

4. Romanii au numit sarbatoarea Nasterii lui Isus cu numele de „Craciun.” Unii sugereaza ca hanul la care au innoptat Iosif  si Maria si Grajdul unde s-a nascut Isus ar fi apartinut unuia care se numea Craciun.
Si intimplarea spune ca acel Craciun a auzit ca Maria va naste pe un copil, care, de fapt, e Fiul lui Dumnezeu. Nu prea era incantat de asa veste. Insa surpinzator el a vazut venind la copilul Isus 3 pastori care impartaseau cu mare entuziasm si bucurie ca li s-a aratat un inger care le-a spus: „sa nu va temeti  ca va aduc o veste buna care va fi o mare bucurie pentur tot norodul  – Astazi in cetaea lui David vi s-a nascut un Mantuitor care este Cristos Domnul.” Acum gazda hanului si a grajdului, Craciun, stia ca cetatea lui David este chiar satucul lui Betleem. Surpinzator pentru el a fost sa vada pastorii cum I se inchina pruncului Isus, care tocmai s-a nascut. Si el ajunge sa fie tot mai confuz.
Nu dupa multa vreme au venit 3 magi sau 3 cititori in stele, care au vazut o stea speciala si au mers dupa ea pana cand au  ajuns la Betleem, in locul unde era nascut Isus de curand. Acum Craciun auzea de la ei ca acest tip de stea apare cand se naste un Imparat cu totul special. A vazut cum au deschis niste  pachete de unde I-au dat aur, tamaie si smirna, elemente care prevesteau cine este Isus pentru lumea aceasta . Simbolistica acestor trei daruri era: 1. aur –
Isus va fi Imparat, tamaie – Preot si smirna – Rascumparator.
Si aceasta istorie spune ca acel om Craciun nu a mai rezistat  la privelistea aceea glorioasa de inchinare inaintea lui Isus, care desi era un copil, toti Il declarau Fiul lui Dumnezeu-Imparat, incat si Craciun, gazda,  s-a prabusit langa magi si pastori, langa Maria si Iosif. Si a marturisit ca si el I se inchina lui Isus si isi dedica viata Celui care este Mantuitorul Lumii.
Nu stiu cat de adevarata e povestea despre acest Craciun, insa adevarata este nasterea lui Isus in calitate de Imparat- Salvator, inaintea caruia trebuie sa se plece orice genunchi si sa marturiseasca ca El e Imparatul si Salvatorul.
Acum, ca niciodata,  in Moldova avem nevoie de Un Imparat – presedinte Salvator.
Craciunl din acest an ne ridica ochii  spre cer ca sa-L vedem pe Domnul Isus ca Imparat care ne este singura salvare . Ca si Maria, pastorii, magii si chiar Craciun, gazada lui  Isus,  sa ne incredintam vietile acestui Mare Salvator pentru viata de aici si mai ales pentru cea vesnica.


,,Dar ingerul le-a zis nu va temeti caci va aduc o veste buna care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: astazi in cetatea lui David vi s-a nascut un Mintuitor care este Cristos Domnul.

( Evanghelia dupa Luca 2.10)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s